ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

 

ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΣ

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ

ΚΑΙ

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΣΕ ΑΥΤΑ

 

 

Για τη νέα σχολική χρονιά 2016-17 αποφασίσαμε να συνεχίσουμε να φροντίζουμε τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά μας. Η καλλιέργεια αυτών των φυτών εξάλλου είναι πολυετής και συνεπώς η διαρκής φροντίδα τους είναι μονόδρομος για εμάς. Φέτος θελήσαμε να μελετήσουμε και την επίδραση των κλιματικών αλλαγών σε αυτά.

 

            Δυστυχώς, η επίδραση αυτών των κλιματικών αλλαγών ήταν εμφανής φέτος. Ο χειμώνας που μας πέρασε ήταν σχετικά βαρύς και είχε χιονοπτώσεις και παγωνιές.

 

            Αυτό είχε ως συνέπεια να έχουμε αρκετές απώλειες στα φυτά μας. Συγκεκριμένα, η φυτεία του τσαγιού είχε τις μεγαλύτερες απώλειες. Ξεράθηκαν σχεδόν όλα τα φυτά και απέμεινε μόνο ένα. Δεν το βάλαμε όμως κάτω και ξαναφυτέψαμε νέα φυτά στη θέση των ξεραμένων. Απ? ότι βλέπουμε μέχρι στιγμής, πάνε πολύ καλά.

 

            Μια απώλεια είχαμε και στα δεντρολίβανα και θα αντικαταστήσουμε το ξεραμένο φυτό.

 

            Στη ρίγανη δεν είχαμε καμία απώλεια, το αντίθετο μάλιστα. Τα φυτά είχαν εξαιρετική ανάπτυξη και προλάβαμε να πάρουμε και το πρώτο χέρι. Σε μια κενή αίθουσα δημιουργήσαμε ένα πρόχειρο ξηραντήριο για τη σοδειά μας. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, δημιουργήσαμε κι ένα μικρό λαχανόκηπο με κηπευτικά. Φυτέψαμε λοιπόν, ντοματιές, πιπεριές, αγγουριές και κολοκυθιές. Ελπίζουμε να γευτούμε τους καρπούς τους πριν το κλείσιμο του Σχολείου. Θα συνεχίσουμε την περιποίησή του και το καλοκαίρι. Φέτος είχαμε και τη χαρά να επισκεφτούμε το Κ.Π.Ε. Μακρυνίτσας και να παρακολουθήσουμε ένα πρόγραμμα σχετικό με τα αρωματικά φυτά.

 

Ακολουθούν φωτογραφίες από τις φετινές μας δραστηριότητες.

 

 

 

 

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 55 άτομα από τα οποία 29 ήταν αγόρια και 26 ήταν κορίτσια.

Συντονιστής καθηγητής του προγράμματος ήταν ο κ. Πουρνάρας Ιωάννης και συμμετείχαν στο πρόγραμμα οι καθηγήτριες Ντάμπλια Χαρίκλεια και Πούλιου Χρυσοστόμη.